Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΥΒΟΙΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣΗ Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Η έκταση του νησιού είναι 3.654 τ.χμ. και εκτείνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας, από το Μαλιακό κόλπο μέχρι απέναντι από την ακτή της Ραφήνας, χωριζόμενη από αυτήν από την Ευβοϊκή θάλασσα. Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Η έκταση του νησιού είναι 3.654 τ.χμ. και εκτείνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας, από το Μαλιακό κόλπο μέχρι απέναντι από την ακτή της Ραφήνας, χωριζόμενη από αυτήν από την Ευβοϊκή θάλασσα.  Το σχήμα της είναι στενόμακρο.  Έχει συνολικό μήκος 180 χλμ. και κυμαινόμενο πλάτος από 8 μέχρι 50 χλμ. Στα ΒΔ. χωρίζεται από τη Φθιώτιδα και Μαγνησία δια του διαύλου Ωρεού, ενώ νότια δια του Ευβοϊκού Κ. χωρίζεται από τη Βοιωτία και την Αττική με τον πορθμό του Ευρίπου, χωρίζεται νοτιοανατολικά από την Άνδρο δια του ακρωτηρίου Καφηρέα (Κάβο Ντόρο). Τα βόρεια και βορειοανατολικά παράλιά της βρέχονται από το Αιγαίο Πέλαγος.
Στο κοντινότερο σημείο με τη Στερεά Ελλάδα είναι κτισμένη η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νησιού η Χαλκίδα, όπου υπάρχει η μία εκ των δύο ζεύξεων του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας


 ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τα ψηλότερα βουνά της Εύβοιας είναι:Δίρφυ,Ξηρό,Καντήλι , Όχη,Τελέθριο, Όλυμπος,Πυξαριάς ,Ξεροβούνι .

ΠΟΤΑΜΙΑ , ΛΙΜΝΕΣ  ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 

Σημαντικότερα ποτάμια ,τα οποία έχουν νερό κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ο Νηλέας , Κηρέας , Λήλας , Μηλεύς , Γερανίας , Συπιάδας . Λίμνες είναι του Δύστου , στη Ν. Εύβοια και η λιμνοθάλασσα Κανατάδικα στη β. Εύβοια.Ανάμεσα στα βουνα σχηματίζονται πανέμορφα φαράγγια τα πιο αξιόλογα είναι του Δημοσάρη , του Αγ Δημητρίου , της Αρχάμπολης , της Αγάλης , του Νηλέα . 


Διοίκηση

Το νησί της Εύβοιας μαζί με τη Σκύρο, ένα τμήμα της βοιωτικής ακτής και τις γύρω νησίδες αποτελούν διοικητικά τη περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, που ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας έχει έκταση 4.167 τ.χμ. και πληθυσμό 210.815 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.ΠΟΛΕΙΣ –ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ

Σημαντικότερες πόλεις είναι η Χαλκίδα που είναι και πρωτεύουσα του νομού. Άλλες είναι: η Αρτάκη , Αλιβέρι , Ψαχνά , Αιδηψός , Ιστιαία , Κάρυστος , Κύμη  ,Ερέτρια.

Ας δούμε πώς ήταν παλιά η Χαλκίδα μέσα από εργασίες μαθητών του σχολείου μας .(ΣΤ΄2014-2015)

"Δεν το σώσαμε να γλιτώσουμε κείνο το σπίτι, ίσως ούτε κείνη τη λάμπα. Όμως ένα έθνος πρέπει να σώζει τα ακριβά του θέλεις πρόσωπα είναι ,θέλεις πράματα άψυχα όσο είναικαιρός" Σ.ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ από τη λάμπα του Παλαμά
 Αυτή είναι (ήταν) η Χαλκίδα. Μια ιστορική πόλη που χάθηκε χωρίς πόλεμο, χωρίς κατάκτηση, χωρίς φυσική καταστροφή. Αλλά από τις πράξεις (απραξία) και την αδιαφορία των κατοίκων της .
Με αφορμή το μάθημα της γλώσσας "Το σπίτι του ποιητή Καβάφη", οι μαθητές της τάξης μας συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε -σε ηλεκτρονική μορφή- ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πόλη μας τη Χαλκίδα.
Η δημιουργική μας αυτή προσπάθεια έχει σαν σκοπό να γνωρίσουμε την πόλη μας , την ιστορία της , τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της , την πορεία και εξέλιξη της μέσα στο πέρασμα του χρόνου και να διατηρήσουμε την πολιτισμική της ταυτότητα.
Μπροστά σας θα ξεδιπλωθεί μια πόλη που κατοικήθηκε εδώ και 5.000 χρόνια , ανέπτυξε ένα σπουδαίο πολιτισμό και τους δύο τελευταίους αιώνες , απ' όπου και οι φωτογραφίες , έχει να μας δείξει μια σπουδαία αρχιτεκτονική με ορισμένα κτήρια να σώζονται έως και σήμερα, άνθισε το εμπόριο της μέσω του λιμανιού της και ανέπτυξε τη βιομηχανία της.
Είναι γνωστή για το στενό του Ευρίπου και τα "τρελά νερά"

Δυστυχώς το καταπληκτικό της κάστρο γύρω από τον πορθμό δεν σώθηκε.
                                                            Αντωνία

  
Φτιάχτηκε από τον Βαλάντη            Φτιάχτηκε από την Παναγιώτα

 
                                                         Φτιάχτηκε από την Λήδα

Φτιάχτηκε από την ΙωάνναΦτιάχτηκε από την ΓιώταΦτιάχτηκε από τον Γιάννη

Φτιάχτηκε από τον ΒασίληΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ