Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821


ΘΟΥΡΙΟΣ


   Ο Ρήγας Βελεστινλής είναι ένας από τους πρωτοπόρους της Επανάστασης του 1821. Έζησε στην Κωνσταντινούπολη, στη Βλαχία και στη Βιέννη. Εκεί εξέδωσε ποιήματα, προκηρύξεις και την περίφημη Χάρτα του. 
  Με τα έργα του θέλησε να ξεσηκώσει τον ελληνικό λαό και τους άλλους υπόδουλους λαούς των Βαλκανίων ενάντια στους Τούρκους. Στο επαναστατικό τραγούδι, τον «Θούριο», υμνεί την ελευθερία και καταδικάζει τη σκλαβιά. Πέθανε μαρτυρικά στο Βελιγράδι.
 


ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ 
   Το απόσπασμα αυτό είναι από το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι πολιορκημένοι», που το σχεδίασε ο ποιητής τρεις φορές, χωρίς να το ολοκληρώσει. 
  Είναι Απρίλιος του 1826 και οι Τούρκοι πολιορκούν το Μεσολόγγι. Οι κάτοικοι αρνούνται να παραδοθούν, περνάνε φρικτές στιγμές, υποφέρουν από πείνα και αρρώστιες. Είναι, όμως, άνοιξη και η φύση, γεμάτη ζωή, θέλει να παρασύρει τους πολιορκημένους με την ομορφιά της. Οι πολιορκημένοι όμως βάζουν το χρέος για την πατρίδα πάνω από τη ζωή τους. 
 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, πολιτικός, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης (1797 - 1864) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στρατιωτικός και πολιτικό πρόσωπο μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Ήταν επίσης αυτοδίδακτος συγγραφέας απομνημονευμάτων.


 ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ

  Ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" είναι ποίημα, που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823 στη Ζάκυνθο, τμήμα του οποίου αποτελεί τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. Είναι ο μεγαλύτερος εθνικός ύμνος στον κόσμο σε μέγεθος, αποτελούμενος από 158 στροφές ή 632 στίχους.
  Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο και το 1865 οι δύο πρώτες στροφές του καθιερώθηκαν ως ο Εθνικός μας Ύμνος, ενώ από το 1966 η μελωδία του αποτελεί και τον Εθνικό Ύμνο της Κύπρου!
Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν
http://users.sch.gr/vmentzios/imnoseleyueria.htm
(Πάτησε στην εικόνα για να διαβάσεις τον Εθνικό μας Ύμνο)
Ολόκληρος ο Εθνικός μας Ύμνος μελοποιημένος


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ